moje projekty
wyraź swoją opinię
polityka cookies


strona główna

ciekawi ludzie
Heniek złota rączka
Aniela Gryciuk
Alojzy Mrocheń
Alfred Miemiec
obrzędy i zwyczaje
dożynki 1999
niedźwiedź
wypiek chleba
Bass Kleofas
dożynki 2006
wieczór kolęd
świąteczny kiermasz
kiermasz 2009
festyn rodzinny
kiermasz 2011
wieczór kolęd 2012
Chór Cantate Deo
Boże Narodzenie
wydarzenia
trzydziestolecie
wiosna na dzielnicy
mecz piłkarski
kronika dzielnicy
100 lat kościoła
turyści w NWK
spotkanie po latach
nowy film
Slamdance festiwal
koniec lata
nowy film
pożar kaplicy
40-lecie szkoły
nowy film
nasza klasa 59'
Izba Regionalna
Rada Dzielnicy
cegiełka
politycy SP w NWK
wypadek
Orkiestra Leśnica
cmentarze
prehistoria
nekropolie dzielnicy
szkolnictwo
edukacja
architektura
stara Kuźnia
historia kościoła
wiadukty
hospicjum
pomnik
pałacyk
kapliczka
organy
dach kościoła
lauby
cementownie
rys historyczny
Grundmann
Pringsheim
Giesel
Bolko
Opole - Miasto
Groszowice
śmierć cementowni
Frauendorf i Silesia
rocznica Odry
wystawa
wspomnienie cz1
wspomnienie cz2
wspomnienie cz3
100-lecie Odry
sport
MP w enduro
chłopaki z Mad Maxa
turniej J. Szczakiela
ciekawostki
zaćmienie słońca
Wyspa Bolko
Graf Zeppelin
łowca piorunów
kogucik
wielka polityka
karawan
elektryfikacja NWK
wizyta Hindenburga
dezerter
komunikaty
oferta dla seniora

wypiek chleba aktualizacja 01 lipca 2002

ZOBACZ

Rozmiar: 4153 bajtówPiekarnie były od zawsze bardzo ważnym elementem życia każdej społeczności. Nie inaczej było w Nowej Wsi Króewskiej, w której kiedyś były trzy, zaś obecnie pozostały jedynie dwie. Jedna z nich mieści się przy ulicy Jagiellonów i należy do pana Edmunda Piotrowskiego. Jej początki datują się na pierwsze lata ubiegłego stulecia, a więc liczy ona już prawie 100 lat. Zanim trafiła w 1977 roku do rodziny Piotrowskich, wcześniej była w posiadaniu m.in. rodziny Angowskich, Pielewskich, Dudy.

Do dzisiaj piekarnia p.Piotrowskiego zachowała tradycyjny sposób wypieku chleba. Taki, który nasze babki i prababki stosowały w domach. Od pana Edmunda wiem, że cały sekret wspaniałego wypieku tkwi w sposobie przygotowania kwasu chlebowego. Kwas musi być pozbawiony wszelkiego rodzaju chemicznych polepszaczy bazując jedynie na naturalnych składnikach.

Rozmiar: 4914 bajtówCały proces produkcji rozpoczyna się wiele godzin wcześniej. Zanim ciasto trafi do pieca musi być zachowany odpowiedni rytuał w jego przygotowaniu. Woda, temperatura, mąka, odpowiednia wilgotność, oraz dozowanie wymienionych składników w odpowiednich przedziałach czasowych to z pewnością najważniejsze jego etapy.

Efektem końcowym jest wspaniały chleb - ciepły, chrupiący, pachnący kupowany i chwalony przez mieszkańców dzielnicy, której szanowanym nieszkańcem jest pan Piotrowski.

Jest rzeczą ogólnie znaną w całym mieście, iż po świeżutki chleb z piekarni p.Piotrowskiego w sobotni ranek zjeżdżają się samochody z całego Opola i nie tylko.